RSS

#3: Laibach – Opus Dei

06 Jul

Efter ett litet Norgeuppehåll så är det nu dags för prispallen i MarySaintMarys lista över favoritcovers. Och på en hedrande tredjeplats finner vi slovenska Laibach med Opus Dei, som är deras version av Opus gamla dänga Live is Life.

För den oinsatte kräver nog Laibach en introduktion. Bandets namn är det tyska namnet på Sloveniens huvudstad Ljubljana, ett namn som i perioder varit förbjudet att använda. Detta är bara en av många referenser till nazismen som Laibach använder. Deras musik kan kallas avantgardistisk eller industrial (Rammstein är tydligt influerade av Laibach). De använder sig av totalitaristisk och nazistisk estetik (uniformer och symboler), och musiken är tydligt influerad av marscher och liknande.

Laibach har gjort det till sin grej att göra covers av populära låtar för att få fram tveeggade budskap, gärna översatta till tyska för att ytterliga betona poängen. Här i Opus Dei kan vi höra hur den populära ”masspsykoslåten” Live is Life har gjorts om till en slags triumfsång för Tredje Riket, med tydliga militaristiska toner, men det intressanta är hur låten ändå behåller sin känsla. Alltså: Underskatta inte popmusikens suggererande effekt!

Laibach har även gjort en tysk version av Live is Life, kallad Leben Heisst Leben, som kan belyssnas här. Och här kommer originalet med Opus:

Laibach har som sagt gjort många andra bra covers, som exempel kan nämnas Geburt Einer Nation (Queens One Vision), 2525 (Zager and Evans’ In the Year 2525) och diverse nationalsånger, till exempel den ryska.

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på 06 juli 2009 i Favoritcovers, Musik

 

Etiketter: , ,

3 svar till “#3: Laibach – Opus Dei

 1. Carro

  07 juli 2009 at 16:47

  Hej hej, jo Felicias pappa är ju hemma på nätterna är ju bara det att jag inte riktigt litar på att han hör heller, trots att han är normalhörande så sover han stenhårt och brukar ha svårt att höra sin väckarklocka på mornarna ^^
  Ja vi kan ju ta och höras av om helgen, än så länge verkar det inte som att jag har nåt uppbokat då heller. :)
  Kramis

   
 2. benjy

  09 juli 2009 at 2:19

  Mycket bra val av cover! Jag hade inte sett videon förut.

   
  • MarySaintMary

   09 juli 2009 at 19:48

   inte jag heller, den var ganska lol.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: