RSS

You’ll get the power and the glory, forever and ever and ever, AMEN!

31 Jan

Nu är jag hemkommen från Oslo, jag orkar inte skriva värsta genomtänkta inlägget, men tänkte att jag skulle ge en kort uppdatering om musikalen.

Jag hade nog en liten nackdel av att ha sett och hört Jesus Christ Superstar så många gånger förut i andra versioner (främst min favoritversion, London 2000, men även originalskivan från 1970 med Ian Gillan som Jesus har snurrat en del, och jag har även sett filmen från ’73 och lyssnat en del på den svenska inspelningen med Ola Salo). Norge, speciella som de är, har nämligen gjort en helt egen tolkning av den här musikalen, den är dels mycket mörkare och tyngre (flera av låtarna går i halvtempo) men samtidigt har de gjort den mer komisk och oseriös på sina ställen, vilket stör mig lite. Men tyngden! Jag tror håret stod upp på hela kroppen när Hank von Helvete och hela orkestern tog i i den tyngsta metallåt som någonsin hörts från en musikalscen. Låten i fråga var Getsemane, en astöntig och tråkig låt som typ drar ner hela musikalen i vanliga fall. Nu var den BÄST.

Förutom tyngden i musiken var väl Jesus (Hank von Helvete) rolltolkning förmodligen det som stod ut mest. Jesus är i vanliga fall lite mesig, lite inbunden, tillbakadragen och ganska tråkig. Här var Jesus verkligen en superstjärna, en ganska dekadent sådan dessutom. Scenen var nedskräpad, apostlarna var fulla/drogade/hiv-positiva/outcasts, Judas ser ut som Pete Doherty. Både Pilatus och Annas (en av prästerna) spelades av kvinnor, vilket var en bra ändring, jag har alltid stört mig lite på att det bara finns en tjejroll i hela musikalen (Maria Magdalena). Hon som spelade Pilatus kunde närapå mäta sig med Fred Johansson, som gör rollen helt fantastiskt i både den svenska och London-uppsättningen.

Ännu en höjdpunkt var när ensemblen, som spelar Jesus anhängare i allmänhet (en folkmassa) sprang upp i publiken med sina plakat (”RIV MURENE”, ”PAX”, ”FUCK PILATUS”, ”DRA TIL HELVETE”) och stod där och viftade med dem under Simon Seloten. Jag ville också ställa mig upp och skrika ”Och du får makten och äran! För evigt och evigt och alltid!”. Fast jag vågade inte.

 
1 kommentar

Publicerat av på 31 januari 2010 i Musik

 

Etiketter: , , ,

Ett svar till “You’ll get the power and the glory, forever and ever and ever, AMEN!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: