RSS

Toto, I don’t think we’re in Kansas anymore…

25 Apr

Under vår vistelse i Tanzania bodde vi på en skola i ett litet samhälle som heter Kibaha, en timmes bilresa inåt landet från Dar es Salaam. Anledningen till att vi bodde där är att vår skola (Fellingsbro folkhögskola) har ett samarbete med Kibaha Folk Developement Center, som skolan heter. Vi betalade nästan ingenting (med våra mått mätt) för att bo där, och då ingick även mat de dagar vi inte var ute och rände i resten av landet.

Häng utanför vårt boende.

Jag tyckte att hela poängen med den här resan var att se hur det ”riktiga” Afrika ser ut. Det är ju idiotiskt att säga så, eftersom Afrika är en hel kontinent med en massa olika folkslag, länder, språk, religioner och så vidare. Men att bo på Kibaha kändes verkligen genuint. Standarden var låg, men jag hade inte velat byta den mot hotell (eller ja, inte hela resan iallafall. Det var naturligtvis rätt skönt att komma till ett fint hotell på Zanzibar ett par dagar också).

Såhär såg våra sovrumsfönster ut, myggnät, galler och fällbart glas. I matsalen och klassrummen hade de varken myggnät eller glas. (De hade alltså hål i väggen.)

Vårt boende liknade elevernas boende, med skillnaden att de bodde fem i varje rum när vi var två, och vi hade rinnande vatten medan de hämtade sitt i en cistern på gården. Vi bodde i ett hus bestående av en korridor med små tvåbäddsrum (två sängar, två fönster, en fläkt. No more, no less) och ett badrum i slutet av korridoren som innehöll tre duschar (endast kallvatten), ett handfat, en toalett och två hål i golvet. Toaletten (som f ö snabbt döptes om till ”bajstoan”) hade en spolfunktion, som fungerade sådär. Så i princip spolade vi i alla tre med hjälp av vattenhinkar.

Våra toaletter, ungefär i det skick som de befann sig i största delen av tiden.

Maten var nästan samma varje dag. Till frukost fick vi vitt bröd, marmelad, ägg och kaffe/te/varm choklad + en flaska vatten. Till lunch och middag serverades ris, potatis (kokt eller i klyftor), kokta matbananer i sås, fisk eller kyckling som var orensad och styckad (jag gissar på att swahili inte har ett ord för ”filé”) och sallad bestående av vitkål, morot och grön paprika. Oftast någon frukt också, samt vatten. Det var absolut inget fel på maten, den var inte speciellt välkryddad men smakade bra, men man blir så fruktansvärt trött på att äta samma mat varenda dag. Det var inte bara mina portioner som blev mindre och mindre, och inte bara jag som kastade mig över pizzan som fanns på Zanzibar. Men eleverna fick förmodligen inte lika fin mat som vi, mest ugali (majsgröt) som inte smakar just någonting.

Som en vanlig skolmatsal, men ändå inte.

Vi åkte väldigt mycket buss också eftersom vi var på en massa olika ställen, varje dag åkte vi buss åtminstone en liten bit. Det hade varit lite behagligare om bussen hade haft stötdämpare (istället för, typ, stötförstärkare) och vägarna inte hade sett ut såhär:

Den här vägen är ändå naturligt gropig. Oftast åkte vi på asfalterade vägar, och de som hade byggt dem saknade väl de naturliga guppen eller nåt, för det är väggupp precis jävla överallt. Små väggupp, stora väggupp, väggupp som man bör köra långsamt över och väggupp som man gör bäst i att köra snabbt över. Väggupp i grupper om fyra, ensamma väggupp, oväntade väggupp. Yay.

Vår vistelse påminde alltså i standardhänseende inte alls mycket om Sverige. Så jag ska hädanefter aldrig mera klaga på maten eller vägarna eller toaletterna eller varmvattnet i Sverige, utan istället snällt tänka på barnen i Afrika. (Kommer säkert hålla en hel vecka.)

 
5 kommentarer

Publicerat av på 25 april 2010 i Allmänt

 

Etiketter: , ,

5 svar till “Toto, I don’t think we’re in Kansas anymore…

 1. Torsken

  25 april 2010 at 22:24

  SKITBRA inlägg…jag vill bara trycka Ctrl C och kopiera allt :P superbra inlägg, verkligen!

   
  • MarySaintMary

   25 april 2010 at 22:26

   Oj, så klockrent? Tack! :D

    
 2. Mickis

  26 april 2010 at 11:19

  Håller med johanna detta besrkiver perfekt hur det var!! tror jag gör som johanna och länkar till dig för bättre beskrivning finns inte av vad vi har varit med om!!!! =)

   
  • MarySaintMary

   26 april 2010 at 14:39

   Men awww, raringar :)

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: