RSS

Gimme that old fashioned bakningsrecept

18 Jan

Vet ni vad jag älskar? Mitt (egentligen farmors, men hey, hon är long gone liksom) exemplar av Vår Kokbok från 1978. Den innehåller bara riktig jävla husmanskost och basmat, det finns max ett halvt vegetariskt recept i (ärtsoppa, det går att utesluta fläsket) och det är typ: såhär styckar du en ko. Såhär tar du hand om märgen. Nymodigheten pasta kallas genomgående för ”makaroner” (”till lasagne används ett slags makaronplattor”), i de få recept det dyker upp. Alltså, hyfsat oanvändbar. Dock: vårt bröd har varit på uppehällningen ett tag så det var dags att baka (ja, vi bakar faktiskt det mesta av vårt bröd själva, och speciellt motiverade till detta har vi varit nu i januari). Och då har Vår Kokbok en helt fantastisk guide till hur man bakar bröd. Det finns vanliga recept också, men de behövs liksom inte. För boken innehåller en instruktion där det klart och tydligt står:

  • hur mycket degvätska och mjöl man ska ha till ett paket jäst,
  • exempel på hur degvätskan kan fördelas (2 dl mjölk + 3 dl vatten, till exempel),
  • vad som blir skillnaden när man ändrar ingredienserna (hur man får hård respektive mjuk skorpa, vad sockret har för syfte osv.), samt
  • hur man gräddar olika typer av bröd, bullar, limpor osv.

Så idag har jag bakat bröd utan recept. Precis som mamma och mormor gör! (Och det blev awe…wait for it…some!)

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 18 januari 2011 i Mat

 

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: