RSS

MarySaintMary ger spartips!

06 Feb

Jag lovade ju att följa upp hur det gick med vår matbudget i januari (fy fan vilken tråkig inledning på ett blogginlägg, jag skäms). I alla fall så gick det bra, vi sänkte kostnaderna med 1000 kronor ungefär, från 3000 i december till 2000 i januari, utan att vare sig dyka i containrar eller äta gröt till middag (men vem vet var vi hade hamnat om vi hade gjort det?).

Vi har faktiskt inte alls varit speciellt snåla, däremot väldigt medvetna. Först gick vi igenom kyl, frys & skafferi och kollade vad vi hade hemma. (Ett exempel: i kolhydrater-att-ha-till-maten-väg hade vi ungefär 10 sorters pasta (typ en portion av varje), 5 sorters ris och även röd, vit och svart quinoa, mograbiah, matvete, kamutvete osv.) Sen sorterade vi allt detta så vi hade ordning på det och slapp köpa nytt av något när vi hade något snarlikt, samt satte oss ner och funderade ut recept som innehöll de här olika sakerna, och helst inte så mycket annat. Det andra vi gjorde var att bestämma oss för att äta mycket baljväxter och rotfrukter när vi var tvungna att handla nytt, eftersom det är jättebilligt. Morötter kostar 5 kr/kilot ibland, till exempel. Vi bestämde oss för att inte köpa några ”lyxvaror” som vi kunde undvara, därför har vi till exempel inte ätit sallad eller olika sorters ost så mycket. Och dessutom bestämde vi oss för att göra det som går själva, till exempel glass, bröd och groddar. Groddar har vi för övrigt pimpat typ all vår mat med istället för sallad, det rekommenderas varmt! En påse alfalfafrön kostar väl 30 spänn eller nåt, och du får ut kanske 8 liter groddar av den (jag överslagsräknar lite nu, men ni fattar poängen).

Sen gjorde vi en sak till som möjligen kan ha varit kontraproduktivt, nämligen se till att utnyttja så många bra erbjudanden som möjligt. Nyckeln här är ”bra”. Vi fick till exempel sjukt mycket bra rabatter på quorn, så vi köpte en hel del av det och lade i frysen, för vi kommer förmodligen använda det nån gång i framtiden. Dock struntade vi i 10% rabatt på Non Stop, t.ex.

Sen ska jag väl i ärlighetens namn också påpeka att en liten del av kosnadssänkningen beror på att vi har handlat lite mer (dock långt ifrån majoriteten av varorna) på en viss tysk billighetsmataffär än vi brukar göra. Vi har också ibland valt att handla billigare icke-ekologiska varor som kanske istället varit närproducerade.

Tyvärr har jag inte jobbat så mycket som jag hade önskat i januari heller, så vi får fortsätta utmaningen in i februari. Att lyckas sänka matkostnaderna ännu mer känns orimligt eftersom vi faktiskt åt ur skåpen väldigt mycket i början, men vi borde kunna nå ungefär samma summa en månad till.

Har satt en surdeg btw. Känner mig medelklass.

 
4 kommentarer

Publicerat av på 06 februari 2011 i Mat

 

Etiketter: ,

4 svar till “MarySaintMary ger spartips!

 1. sistermy

  06 februari 2011 at 18:52

  vad duktigt =) groddar är gott

   
  • MarySaintMary

   10 februari 2011 at 20:32

   Tack! Ja, det är asgott, speciellt med örtsalt på.

    
 2. KajsaLisa

  13 februari 2011 at 16:47

  Körde quorn i köttfärsrsås en gång ute i skogen när jag var ute med en vego. Hällde i chilisås creme fraice gröna oliver oregano champinjoner och massvis med lök. Blev jättelyckat Tyvärr är qourn dyrt om man jämför med köttfärs så det är bra om man kan dryga ut det.

   
  • MarySaintMary

   13 februari 2011 at 18:27

   Oliver i har jag aldrig testat! Jo, det är ganska dyrt, men det är liksom mer ”kompakt” och mättande än köttfärs så det jämnar ut sig hyfsat. Man kan även dryga ut med riven morot, extremt billigt!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: