RSS

Vissa tänker andra tankar

12 Mar

Tycker du om att skratta åt dumma människor? Då är Facebook stället för dig! Att inte tänka längre än näsan räcker var förvisso vanligt även före Facebooks tid, men nu blir det så plågsamt uppenbart hur lite folk tänker när alla samlas på samma ställe. Senaste lol-facebookgruppen i raden är Vägra tanka bilen i Sverige. Det här är verkligen idioternas parad, och med så många bottnar!

Först och främst då de nästan 100 000 personerna som gått med i eventet, vilket går ut på att under en viss dag inte tanka bilen i Sverige på grund av de höga bensinskatterna. Här har vi allt från folk som tänkt till, men inte tänkt till ordentligt, till folk som bara klickar attending för skojs skull. I den senare gruppen återfinner vi personer som inte har bil ”så det är inga problem för mig, jag tankar inte ändå!” (vilken skillnad du gör då, smartskaft). Sedan har vi dem som glatt skriver ”javisst, jag tankade igår, så det är lugnt, jag är med!”. Bra tänkt, där. Hoppas bensinbolagen, eller förlåt, jag menar staten, verkligen känner av att du minsann inte tankar idag iallafall! Sedan har vi dem som faktiskt tänker till lite och kommer med inlägg som ”men det spelar ju ingen roll om vi bara tankar dagen efter istället, jag ska sluta tanka i en vecka!”. De som alltså har börjat tänka men inte riktigt färdigställt tankegången. Lite credd till dem ändå. Men, till alla som är med i den här gruppen. Två saker:

1) Att priset på bensin höjts väldigt snabbt på sista tiden har ganska lite med skatter att göra utan mer med priset på olja, och

2) Om ni nu ska protestera mot skatterna så är det här ett ganska korkat sätt, eftersom skatterna finns av just den orsaken att staten vill att folk ska tanka mindre. Så att just tanka mindre blir väldigt kontraproduktivt som protest.

Men vi har även den andra sidan av saken! Gruppen har även blivit infiltrerad av personer som inte vill delta, utan istället argumenterar emot eventet…av oklar anledning. Många av dessa är nämligen personer som förespråkar miljövänligare färdsätt än bil, och att de ska vara EMOT att 100 000 personer INTE tankar bilen med miljöfarlig bensin under en dag är för mig lite märkligt. Men låt gå. Personerna argumenterar dock på en ungefär lika intelligent nivå som de som skriver ”öh! ta bort skatterna för faan man har ju inte råd med mat längre efter att ha tankat!”. De envisas med sitt ihärdiga: ”Ta bussen!” ”Cykla!” ”Promenera!” ”Åk kollektivt!”, om det är för att de faktiskt inte förstår att kollektivtrafiken inte är lika väl utbyggd överallt som i Stockholms innerstad, eller att de tycker att alla borde flytta dit är, som så mycket annat, oklart. Emot detta svarar bilivrarna: ”Jamen jag MÅSTE faktiskt ha min bil fattar du väl! JAG HAR JU 4 MIL TILL JOBBET OCH DET GÅR INGA BUSSAR!” Och just där, käre bilist, satte du fingret på orsaken till att bensinpriserna kommer att fortsätta höjas, och höjas, och höjas: Du är beroende av bensin, så de kan ta vilket pris de vill och du kommer fortsätta betala.

Jag är själv beroende av bil i mitt jobb som frilanstolk, dock har jag turen att få milersättning för allt jag kör inom jobbet. Jag använder bilen så lite som möjligt på fritiden, men visst, jag har blivit lat. Jag, som har klarat mig utan bil i tio år (räknat från att jag flyttade hemifrån tills jag skaffade den jag har nu), tar ibland bilen istället för bussen till stan eftersom det går snabbare och – tro det eller ej! – är billigare! (Här skulle högre bensinpriser utgöra ett incitament för mig att ta bussen istället – såvida inte biljettpriserna ökade i samma takt förstås.) Regnar det händer det att jag tar bilen inom Finspång också. Men jag måste hela tiden komma ihåg att det är ett val jag gör – jag kan faktiskt inte gnälla på bensinpriserna när jag vet att jag kan ta en promenad gratis istället.

Jag vet också att om man har långt till jobbet så kan man få dra av delar av bensinkostnaderna i deklarationen, om de är tillräckligt höga. Bor och jobbar man i stan kan man oftast ta sig till jobbet på annat sätt än med bil, och då är det ett val man gör att ta bilen för sin egen bekvämlighets skull (för att det går snabbare, är varmare eller smidigare). Gör man det valet kan man gott kosta på sig att betala lite extra skatter som kan gå till nyttigheter för miljön. Bor man på landet och är beroende av bil kan man ju glädjas åt att man förmodligen har bra mycket lägre boendekostnader än dem som bor i stan och åker kollektivt. (Som mina föräldrar som gnäller på bensinskatterna men som bor i ett färdigamorterat hus, eldar med ved från egen skog och är i princip självförsörjande på grönsaker, fisk, svamp och bär och får gratis kött i utbyte mot att tillhandahålla jaktmark. Försök med det i stan!) Kanske jämnar det ut sig? Kanske är inte livet alltid rättvist? Kanske har man valt själv var man vill bo?

Annonser
 
5 kommentarer

Publicerat av på 12 mars 2011 i Politik

 

Etiketter: , , ,

5 svar till “Vissa tänker andra tankar

 1. Bella

  12 mars 2011 at 11:43

  Åh vilket klockrent inlägg! Läste upp vissa delar som min sambo som skrattade högt över hur dumma människor kan vara. Din slutsats är briljant! Vill man inte betala så får man väl bo mer centralt.

   
  • MarySaintMary

   12 mars 2011 at 13:48

   Haha, tack! Kul att ni gillade det. Poängen är ju att alla val man gör medför kostnader, på lite olika sätt bara.

    
 2. Patsy

  12 mars 2011 at 13:24

  Skitbra inlägg!

   
 3. kajsalisasblogg

  12 mars 2011 at 23:25

  Tyvärr är det så att ofta så att när man diskuterar priset på bensin går vettet ur många människor. Det här utnyttjar oljebolagen. Råkade för ett tag sedan ut för en försäljare på Statoil som försökte få mig att ta deras kontokort. När hon skröt över att jag skulle få hela 25 öre i rabatt per liter tröttnade jag och svarade. ”Hurra, kör jag Stockholm -Göteborg kan jag unna mig en halv glass.” Då blev hon tyst. Fast vissa kan åka över en mil för att tanka några ören billigare. Finns det någon annan bransch som kan säga ”Handla hos oss så rear vi varorna med 1,5% ? Tror inte det.

   
  • MarySaintMary

   19 mars 2011 at 22:58

   Jo precis, så mycket skillnad är det ju inte även om det ser mycket ut på skylten om det kostar 14 istället för 13. Vi åkte till Stockholm och tillbaka 5 personer i en bil igår, det är kanske 35-40 mil. Kostade oss ca 75 kronor per person. Det är ju svinbilligt jämfört med tåg. Dumt nog, ska väl tilläggas.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: