RSS

MarySaintMary tipsar om Jesusfilm

25 Apr

Har idag, helgen till ära, sett på The Passion of the Christ. Tänkte lite snabbt recensera tre påskfilmer så ni vet vilken ni ska se nästa år, om ni är osäkra.

The Passion of the Christ

Medverkande: Mel Gibson (regi), en massa skådespelare man inte känner igen eftersom de är utländska (dvs, inte från USA).

Handling: Jesus blir förrådd, misshandlad, ställd inför rätta, torterad så blodet sprutar, dömd till korsfästelse, ännu mer torterad, korsfäst, torterad, blöder, dör. Djävulen sliter sitt hår.

Positivt: Alla talar arameiska och latin.

Negativt: Som en splatterfilm utan humor.

Intressant: Den enda av de tre filmerna som känns genuint kristen.

Bechdelfaktor: Nästan, den heliga och oheliga Maria hänger en del med varann. Men de säger inte så mycket.

Omdöme: Meh. 3/5

Life of Brian

Medverkande: Monty Python-gänget

Handling: Brian föds, går med i en anti-romersk rörelse, misstas för att vara Messias och blir korsfäst. Alla sjunger Always Look on the Bright Side of Life.

Positivt: Filmen är HILARIOUS!

Negativt: Kommer inte på något.

Bechdelfaktor: En del. Dock att nästan alla kvinnor spelas av män. Filmen innehåller en rätt queer scen där manliga skådespelare klätt ut sig till kvinnor som klätt ut sig till män för att kunna gå på steningen (som är förbjuden för kvinnor).

Omdöme: Magknipframkallande. 5/5

Jesus Christ Superstar (Scenversionen från 2000)

Medverkande: Andrew Lloyd Webber & Tim Rice (text & musik), Fred Johansson som Pilatus, Rik Mayall som Herodes, St Jimmy i rollen som Simon och den där coola gaysnubben som spelar Judas.

Handling: Judas och Jesus tassar runt varann som katter runt het gröt. Sedan förråder Judas Jesus, Jesus blir dömd, korsfäst och dör. Allt sker naturligtvis med sång och dans.

Positivt: Asbra musik!

Negativt: Kanske lite fånigt att de ska sjunga precis allt.

Intressant: Mycket bättre än filmversionen från 1973.

Bechdelfaktor: Absolut inte, dock har filmens enda kvinna, Maria Magdalena, fått en nästan egen sång i den här versionen.

Omdöme: Awesome! 5/5

 
2 kommentarer

Publicerat av på 25 april 2011 i Film

 

Etiketter: , , , ,

2 svar till “MarySaintMary tipsar om Jesusfilm

 1. kajsalisasblogg

  27 april 2011 at 23:50

  Gillar också Life of Brian,nästan alla jag känner har den som favorit bland Monty Pythonfilmerna. Även om jag asgarvat åt den så tycker jag både Meaning of life och The holy grail är roligare. Kan även tipsa om den lite udda filmen Monty Python i Hollywwod, där dom framför gamla sketcher från den ursprungliga TV-serien live.
  Såg en dokumentär med dom för ett tag sen, där dom diskuterade hur underligt det var att BBC vågade släppa fram dom i slutet av 60-talet. Tror tyvärr att något sådant aldrig händer igen, när allt blivit genomkommersialiserat och dom fega Tv-kanalerna bara satsar på säkra kort, typ TV 4. Sånt som t.ex. Nile City eller annan humor som är udda kommer vi nog inte att få se så mycket av.

   
  • MarySaintMary

   30 april 2011 at 11:38

   Jag är inte alls förtjust i Meaning of Life (den har för många tråkiga delar), men The Holy Grail har jag tänkt se om snart!

   Jo, mycket blir ju mainstreamat, men jag tycker iallafall att SvT ska ha en eloge för Grotesco-serien, som inte liknar något annat på TV i Sverige. Synd bara att Henrik Dorsin ska rida på framgången och göra en massa skräp också. Jag är MYCKET skeptisk till att en svensk version av The Office kan bli bra med honom.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: