RSS

Se på vår tröskel står vitklädd med ljus i hår…

12 Dec

När jag gick på gymnasiet för tio år sedan hade vi en väldigt omtalad Lucia på Bergska skolan i Finspång. Han hette Daniel, hade långt blont hår och ett stort skägg. Tyvärr missade jag just det luciatåget (tog sovmorgon, ehm) men det hamnade i tidningen och blev väldigt omtalat och framför allt (såvitt jag kunde bedöma) uppskattat av eleverna. Det var inget spex, utan fullt allvar. Men några föräldrar skickade arga insändare till tidningen och året efter ombads vi elever rösta på ”den tjej i trean du vill se som Lucia”. Alla killar eliminerades alltså innan röstningen ens började.

Och man skulle ju kunna tro att något har ändrats på tio år, men icke. Elever röstar fortfarande fram killar till Lucia på sina håll, och skolpersonal och föräldrar protesterar fortfarande, ibland så till den milda grad att vissa stoppas. Det kan tyckas vara ett bagatellartat problem, och visst, det finns värre jämställdhetsproblem i samhället, men samtidigt: det är ärligt talat inget annat än könsdiskriminering. Och det skulle inte kosta någon någonting att tillåta killar att vara Lucia i samma utsträckning som tjejer. Det är bara fördomar som försvaras med ”det är ju traditiiiiiiooooon!” i brist på argument. ”Lucia var en tjej!” Ja, visst. Lucia var också (jag vet, ni har hört den förut) svarthårig, blind (rev ut sina ögon) och djupt troende. Krävs även detta av den som vill bli Lucia? Nej, för vi firar inte Lucia till minne av Sankta Lucia, vi firar det för att vi vill ha lite ljus och mys under den mörka långa vintern. Och jag förstår inte varför inte en kille skulle kunna ”sprida glans av sin fägring” (ja, jag är tjej, jag är hetero, jag tycker killar ser bra ut, liksom) eller ge oss hoppet om att ”dagen skall åter ny stiga ur rosig sky” lika väl som en tjej.

Och som Sepehr Gharanfoli i DN-artikeln så träffsäkert påpekar: ”Ingen hade protesterat om en tjej hade spelat Jesus i ett julspel för att hedra honom.” Nej, jag tror faktiskt ingen hade protesterat mot det. Då hade det hetat att det inte spelade nån roll, en tjej spelar en kille, inga problem. Men det ska vara så förbannat jävla svårt för killar att få bryta könsrollsmönster utan att det ska bli spex och fånerier av det. Och när de väl vill, så får de inte!? Vuxenvärlden, för i helvete, lägg av!

Jag är för övrigt nyfiken på mansaktivisters som Pär Ström och Pelle Billing syn på detta.

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på 12 december 2011 i Feminism

 

Etiketter: , ,

Ett svar till “Se på vår tröskel står vitklädd med ljus i hår…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: