RSS

The Friend Zone

10 Jan

Jag har stört mig ett tag på begreppet ”friend zone” och alla whiniga killar som klagar på att de blivit placerade i denna. Jag har inte stött på dessa killar i verkligheten, men på internet verkar det gå 13 på dussinet. Om ni inte har koll på begreppet så går det ut ungefär på följande: Alla killar vill egentligen ligga med sina tjejkompisar. Men tjejerna vill aldrig ligga med de snälla killarna som är deras kompisar (en vanlig uppfattning är att tjejerna vill vara ihop med ”bad boys” istället och därför väljer bort killkompisarna). Tjejerna placerar alltså killarna i vänskapszonen, ”the friend zone”. Sen whinar killarna om detta på internet. Typ: ”Jag var snäll mot henne och blev hennes vän men hon vill ändå inte ligga med mig, bu-hu-huuuuu!”.

Liksom, det är klart att sådant händer. Att två personer är vänner, den ena är attraherad av den andra, men denna attraktion är obesvarad. Men jag vänder mig emot att det framställs som att alla killar alltid vill ligga med sina tjejkompisar, och att tjejer aldrig vill det. Det framställer både tjejer och killar i så dålig dager, jag tycker verkligen inte det är en ok syn på människor. Inte bara reproducerar den myten om att alla killar vill ligga jämt utan den framställer både killar och tjejer som elaka och manipulativa (killar blir bara vänner med tjejer för att få ligga, tjejer vägrar ligga för att jävlas). Och jag känner verkligen inte igen det i mitt eget liv. Men det kanske bara är för att jag blivit så hårt jävla friendzonad själv som jag är bitter, vem vet. Så jag tänkte fråga er, göra en undersökning helt enkelt. Har ni blivit friendzonade?

Jag hoppas jag fått med alla relevanta alternativ (eftersom det handlar om just en killar vs tjejer-fråga kände jag att det blev för krångligt att ta med ”annat kön”-alternativ, jag hoppas inte jag sårar någon med detta). Jag vill veta om det finns någon skillnad i kön dels på vilka som blir friendzonade, och dels på vilka som friendzonar andra. Därav ganska många alternativ. Svara så blir jag glad!

Ps. Ja, alltså, jag fattar att det här är helt ovetenskapligt.

 
12 kommentarer

Publicerat av på 10 januari 2012 i Allmänt

 

Etiketter: , , ,

12 svar till “The Friend Zone

 1. janetweiss

  13 januari 2012 at 20:20

  Ja, om man nu ser på den helt ovetenskapliga studien så är det ju ändå rätt många tjejer som velat ligga med sina killkompisar. Jag hör dock aldrig tjejer whina på det där sättet.

   
  • MarySaintMary

   13 januari 2012 at 20:41

   Helt ärligt hör jag faktiskt inte killar whina om det irl heller, det är bara på internet.

    
 2. KajsaLisa

  14 januari 2012 at 12:02

  Friendzoonade, kul ord. Jag har aldrig hört det förut. Men visst är det en intressant fråga. Men jag tror att det som påverkar mycket om man friendzoonar eller inte är nog miljön det sker i.
  Försökte rannsaka mig själ med frågan friendzoonar jag ? Upptäckte att jag inte kan svara på det helt ärligt ens inför mig själv.
  Vi kan ju ta några exempel så du förstår hur jag menar. Datingsaiter eller krogen. Där är det nog inte så vanligt, man uppfattar det som det är mer socialt accepterat att ragga i dom miljöerna. På det ena stället finns ju även alkoholen med i bilden. Du har ingen social relation till någon annan i lokalen än själva objektet ( usch vad cyniskt det där lät, men könsneutralt ).
  Själv är jag ju föreningsmänniska och i dom miljöerna friendzoonar man nog för fullt. Skälen är praktiska, man ingår i en grupp människor som man skall lösa uppgifter ihop med och vill inte strula till det. Det kan vara så att man blockerar sig själv och inte ser dom personerna på det sättet. ( därmed inte sagt att det inte händer något där och att det inte hänt mig ). Jobbet är nog likadant, själv arbetar jag på en rätt enkönad arbetsplats så det är svårt att uttala sig om.
  Ett intressant mellanting är gymmet, där exponeras kropparna för fullt och man är inte där i första hand för att ragga, men man ingår inte i något nätverk ihop med dom runt omkring, så då faller det bort.
  Kanske tänker så att man betalt flera tusen för ett årskort och man inte vill tycka det är pinsamt att komma dit igen nästa vecka.
  Gick tidigare på ett gym i en simhall där man kunde lösa engångsbiljett. Där var faktiskt raggandet mer öppet.
  När det gäller gymragg så har jag faktiskt skrivit ett inlägg om det för jättelänge sedan som nu mera är överflyttat till WP
  http://kajsalisasblogg.wordpress.com/2010/10/19/ingen-ormgrop-pa-gymmet-ett-inlagg-om-rumpor/

   
  • MarySaintMary

   16 januari 2012 at 16:01

   Jag håller med dig om att det är väldigt miljöbundet. I skolan, på jobbet, i föreningen så förväntar man sig inte att folk raggar på en, men jag antar att det är väldigt vanligt ändå. Samtidigt måste man ju kunna få vara trevlig mot folk utan att de uppfattar det som något annat än just trevlighet.

   På simhallen har jag blivit raggad på en gång, det var lite obehagligt. Jag har ju bikini på mig för att kunna vara i vattnet, inte för att folk ska kolla in mig liksom. Kände mig lite utsatt faktiskt. (Alltså det var en trevlig kille osv men i simhallen vill jag simma, inte socialisera.)

    
 3. Marielle

  17 januari 2012 at 8:12

  Snackas det inte mest om friendzone då hjärtat vill vara med & inte bara könet? Det tycks vara vanligare att män inte är så kinkiga & gärna nuppar lite med merparten tjejkompisar som ser OK eller bättre än så ut, men att dessa inte bryr sig nämnvärt om så inte blir fallet (om dom nu inte köper massa presenter & hjälper till att flytta & rensar rören & sånt, då jävlar är tjejen är hynda om hon inte släpper till). Om karln däremot har känslor så spelar ”let’s be friends” desto större roll.. Så har jag uppfattat det, känns även rimligast.

  & ja, brudar kan också ‘friendzonas’. En killkompis jag var så sabla tänd på vägrade släppa till =(

   
  • MarySaintMary

   19 januari 2012 at 17:02

   Jo, du har säkerligen en poäng där. Jag kanske borde ställt frågan annorlunda. Å andra sidan är det ju en glidande gräns det där med vänskap -> vara ihop. Om man ändå har sex OCH är vänner och tycker mycket om varann, vad är det som skiljer det från att vara ihop, liksom? Alla har nog olika svar på den frågan.

    
 4. Marielle

  20 januari 2012 at 12:11

  För min del kan jag ha sex med en vän & tycka mycket om honom & hela den baletten, köra gullegullstilen, men finns inte true romance där – du vet pirret – så vill jag inte kalla honom för pojkvän & vill inte att han ska kalla mig sin flickvän.. men söker pirret det gör jag gära :) för mig tar det tid att känna det så jag förväntar mig inget pang bom ,)

   
 5. Mariel

  20 januari 2012 at 14:00

  kan vara att en del använder det som ursäkt också lite. jag var en gång på gång med en kille. och när vi nästan skulle börja ha sex insåg jag att jag inte ville. jag hade lätt kunnat dra till med en ”nä men asså. jag vill inte. jag vill bara vara vänner” även fast det inte var sanningen (enbart). Jag insåg typ att jag inte ville ha sex, för jag var inte kär, för jag tyckte på nått sätt att allt med han blev tråkigt när ”jakten och pirret” var över. asså jag vet. skitdumt beteende. men ja det var då. då var jag ehm… 19? minns inte. asså jag blev så avtänd också fysiskt, när det där pirret försvann, att jag inte ens ville vara vän. jag typ äcklades. DÅ.

   
  • MarySaintMary

   25 januari 2012 at 13:21

   Jag vet inte om jag egentligen tycker att det är fel att ”skylla på” att man bara vill vara vänner. Känns ju schysstare än att säga ”jag blev avtänd nu”, kanske? Förutsatt att man verkligen vill vara vänner alltså.

    
 6. killen som ville bli mer

  05 februari 2013 at 13:26

  Att bli friendzone:ad är det djävligaste som finns..
  Har varit kär i en attraktiv tjej länge och vi började mysa och sova över hos varandra utan att vi sa diskuterade hur vi förhållde oss till varandra. Sen hamnade vi i säng och när jag 1 dag senare frågade om vi skulle ut och äta middag och sa att jag ville utveckla detta och bli ett par, så fick jag friends saken; ‘Du är en härlig kille, men det känns inte rätt. Men du är kul att hänga med så vi kan väll vara vänner’. Hon menade säkert att hon vill vara vänner, men det är ju inte det jag vill. Jag hade viljat utveckla detta och se om vi kan bli ett par. Då sa hon att hon ville inte såra mig men gillar mig som vän.
  Detta är att bli Friendzoonad. Och det skit och nu skall jag berätta varför:
  Därför att jag är kär i henne men hon vill bara vara vänner. Hon kanske till och med solar sig i glansen att vara omtyckt utan att behöva ge något tillbaka. Och ju mer jag umgås med henne som vän (men hoppas på nått mer) så kommer hon tänka att detta är en jättebra vän och hon kommer aldrig tillåta sig att förstöra detta genom att blanda in andra känslor. Och så går hon och hittar en annan kille. Så då står jag där brevid som vän med brustet hjärta för jag ville ju vara mer än BARA vän.

  Därför suger att bli Friendzoonad dvs att bara bli en vän när man har mer känslor.
  (Detta kan säkert hända åt andra hållet också att en kille Friendzoonar en tjej)

   
  • MarySaintMary

   05 februari 2013 at 20:22

   Ja, det suger som fan och jag vet hur det känns för jag har också varit med om det! Det var inte riktigt det som inlägget gick ut på. Det handlar mer om att Vissa Killar På Internet anser att tjejen de är kär i typ har skyldighet att bli ihop med dem för att de är snälla mot henne. Och, tyvärr, ofta när tjejen bara vill vara vänner så kallar de henne bitch/whore/andra otrevliga ord för att hon är så otacksam att hon trots vänskap inte vill ligga med dem.

   Tror du verkligen att hon ”solar sig i glansen av att vara omtyckt utan att ge något tillbaka”? Eller är det något du säger för att du är arg på henne för att hon inte besvarar dina känslor? Eftersom hon inte är intresserad tycker jag du ska försöka släppa det och låta henne vara just ”bara” en vän (men jag tycker inte att en vän är ”bara” om du förstår vad jag menar). Det är förjävla svårt, jag vet. Men om du bara går runt och är ledsen/sur på henne för att hon inte vill vara ihop med dig kommer det nog inte gå så bra för er vänskap heller, tyvärr.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: