RSS

Den aggressiva försäljningen borde kriminaliseras

06 Okt

(Hela detta blogginlägg är en remix på denna debattartikel av Mimmi Westerlund, KDU.)

Gatuförsäljarnas vara eller icke vara är något som knappast debatterats i svenska medier. Som socialist är naturligtvis ryggmärgsreflexen att känna en djup sympati för dessa människor som lever i klart utsatta miljöer och hjälplösa situationer, men samtidigt är det också tid att inse att enbart upprörda känslor aldrig kommer att kunna lösa denna uppenbara problematik, eller långsiktigt hjälpa de människor som är i nöd.

Att våga kritisera försäljning har i Sverige länge varit tabu, även rörande den aggressiva typen där försäljarna i fråga följer efter, blockerar vägen, skriker efter folk och påstridigt hävdar att de förbipasserande måste stanna och lyssna. Detta är ett beteende som inte bara av allmänheten uppfattas som obehagligt, utan som också i ett flertal fall bekräftats ha starka kopplingar till dåliga arbetsförhållanden. Likväl stämplas kritikerna ändå ofta som smaklösa sovjetkommunister.

Frågan är dock vad som egentligen är smaklöst: att tillåta en utveckling där det svenska samhället bidrar till att företag utnyttjar anställda och andra människor, eller att tydligt säga ifrån innan situationen har eskalerat bortom all kontroll? Enligt ett förslag är det tid att kriminalisera själva arbetssituationen kring gatuförsäljningen. Detta är ett steg i rätt riktning, men det åtgärdar inte de direkta problemen som vi möter på gatan. Faktum är att sådana arbetssituationer, med enbart provisionslön, av uppenbara skäl sedan länge redan borde vara förbjudna. Men ett bra komplement till detta vore att även kriminalisera det organiserade, aggressiva försäljandet.

Ingen vuxen människa i Sverige ska behöva tvinga fotgängare att köpa mobiltelefonabonnemang, för att klara av sin vardag. Inget företag behöver heller skicka fram sina anställda som frontfigurer eller enträget följa efter folk tills de köper något. Om Sverige ska vara ett land där lag och ordning får råda och där alla människor ska ha rätt till en trygg arbetssituation är aggressiv försäljning någonting vi aktivt måste bekämpa. Inte bara för att det är ett frustrerande inslag i gatubilden, utan främst för att människor – unga som gamla, män som kvinnor, vuxna som barn – far illa och lider av att ingen vågar säga ifrån.

Genom att köpa saker av de personer som fallit offer för telekomföretag eller annan organiserad försäljning ger man incitament för gärningsmännen att fortsätta med sin verksamhet och skörda ännu fler offer i framtiden. Till syvende och sist blir det hela blott en fråga om huruvida vi ska sträva efter att vara ett land där befolkningen i god tro betalar pengar som i stor utsträckning hamnar i fickorna på profiterande företag, eller om vi i stället ska se till att alla människor ges så bra förutsättningar som möjligt att skaffa sig ett bra och tryggt liv genom utbildning och arbete.

Jag har tagit ställning: den ”roffa åt sig”-mentalitet som är en av många negativa bieffekter av aggressiv försäljning är något jag aktivt vill motverka. Vi vet också att Sverige har resurser nog att hjälpa människor upp på fötter när och om något gått fel. Därför bör vi genom ett förbud låta de profithugriga företagen förstå att de aldrig med sina falska lockelser om välbetalda jobb och billiga mobilabonnemang får ta våra medmänniskor ifrån oss.

Att bry sig om är nämligen inte att stå och se på – det är att våga säga ifrån.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 06 oktober 2012 i Politik

 

Etiketter: , , ,

2 svar till “Den aggressiva försäljningen borde kriminaliseras

 1. kajsalisasblogg

  10 oktober 2012 at 11:51

  Känner mig också kluven, samtidigt som jag tycker dom är ett pain in the ass och kör rena bondfångarmetoder, så vet jag att dom också är lurade och måste jobba under osäkra förhållanden med provisionslön. Det är ju det som lockar fram dom sämsta egenskaperna.
  Sen är det ju faktiskt ett levande bevis för att marknadskramarnas ideer inte stämmer till 100%. Ingen av oss har väl påstått att äntligen är telefonmarknaden avreglerad, så man kan bli antastad när man kommer med händerna fulla av kassar från Willys.
  Mitt enda sätt att bidra till att dom försvinner är att inte handla av dom. Men dom inriktar sig ofta på äldre människor som är mer godtrogna.
  Jag köper ju Situation Stockholm, deras försäljare får ofta stå utanför i regn och blåst för att inte ”störa”. Dom betalar ju inte för att stå inne om man skall översätta till ren svenska, men är alltid väldigt lågmälda och stör inte alls.
  Man kanske skulle ringa fastighetsbolagen som hyr ut platsen till försäljarna och tala om att man blir störd och tänker handla någon annan stans. Men då måste man nog vara många som gör det så det biter och hur organiserar man något sånt.

   
  • MarySaintMary

   10 oktober 2012 at 12:31

   Det är faktiskt en riktigt bra idé, att höra av sig till fastighetsägarna. Kanske inte funkar men då har man ändå markerat. Fast ibland står de ju på gatorna och skriker efter en.

   Nej, det är ju inte deras fel och jag brukar försöka vara trevlig men avmätt eller hur man ska säga. Men ofta är ju deras försäljningsteknik upplagd så att man måste vara otrevlig för att slippa dem, tyvärr. Ibland har jag sagt ”du kommer ändå inte sälja nåt till mig, du slösar bara din tid, prova med nån annan”, vilket väl är ganska ärligt och något de borde förstå.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: