RSS

Tjejer onanerar MEN DET FÅR MAN VÄL INTE SÄGA I DET HÄR JÄVLA LANDET!

22 Sep

Schmenus och Fanny har ju startat en bloggutmaning om sex ur feministiskt perspektiv, vilket jag verkligen applåderar! Tyvärr har jag dels varit extremt upptagen och dels lat och haft lite skrivkramp så jag har inte skrivit något i den (än). Har haft lite svårt att hitta vinklar utöver ”icke-penetrativt sex är ju kul” och ”fittan är ju en bra grej”, liksom. Och det har ju tillräckligt många skrivit om ändå. Men jag läste onani-inläggen nyligen och började fundera på om verklighetsbeskrivningen vissa av dessa skribenter har verkligen stämmer. (Pekar inte ut någon specifik nu utan detta är ett återkommande mönster i flera av inläggen, så jag hoppas ingen tar detta personligt!)

Det här med att ”att killar runkar är minsann helt normalt, men tjejers onani hyschas det om”. Är det så? Vill skarpt ifrågasätta detta.

Nu hänger jag visserligen i en feministisk bloggosfär, men det här med att ingen skulle höja på ögonbrynen om en kille skrev ett blogginlägg om hur gött det är att runka men om en tjej gjorde det skulle alla äcklas…alltså nej. Jag känner inte att det stämmer.

Jag vet inte i vilka sammanhang det är tänkt att detta prat om onani ska förekomma, men jag tänker mig att ingen pratar om sånt i sitt lunchrum på jobbet. Nu hänger jag ju sällan på de där riktigt mansdominerade arbetsplatserna (och när jag gör det så kanske de censurerar sig lite), så det är väl visserligen möjligt att det kan förekomma. Men det lär ju fortfarande vara jargong, inte seriöst prat och tips om olika tekniker.

På bloggar kan det ju däremot förekomma att man skriver om onani, och då är det väl oftast i den sexpositiva delen av bloggosfären där sådant uppmuntras oavsett vilket kön det kommer ifrån. När man missbedömer sin publik kan t ex detta hända, Jack Werner som var första skribenten för @sverige-kontot på Twitter skojar om att han onanerar för att hålla sig varm varpå han får en rubrik i en amerikansk teknikblogg.

Jag säger inte att kvinnlig onani inte är tabu. Det är det. Men det är manlig onani också. Och visst, det finns en mer öppen syn på manlig onani (man hade aldrig kunnat göra en The Internet is for Porn med omvända könsroller), men den går ju i det stora hela ut på att män är patetiska som sitter hemma vid datorn och runkar. Som synen på folk som köper sexleksaker, tänk The Rabbit contra Miss Softie. Den som köper den tidigare: tuff, sexuellt utlevande tjej som vet vad hon vill. Den senare: not so much. Man hade heller inte kunnat göra en I Touch Myself med omvända könsroller, liksom. Och ja, det är problematiskt att kvinnors onani ses som nåt sexigt för män att fantisera om medan mäns onani ses som nåt sorgligt och lite perverst. Men det är en annan diskussion.

Jag håller helt med om att det generellt är svårt tjejer emellan att prata om onani på något annat sätt än ”jag gör det”, alltså, man byter inte direkt tekniker med varandra och diskuterar så som man ibland kan göra om partnersex. Men alltså…gör killar det då? (Obs, ej, retorisk fråga, vill gärna ha svar på den!) Jag tror faktiskt att det är onani i sig som är stigmatiserat, inte just den kvinnliga varianten.

 
8 kommentarer

Publicerat av på 22 september 2013 i Feminism

 

Etiketter: , ,

8 svar till “Tjejer onanerar MEN DET FÅR MAN VÄL INTE SÄGA I DET HÄR JÄVLA LANDET!

 1. Hr. A

  22 september 2013 at 10:14

  ”Men alltså…gör killar det då?”

  Min erfarenhet från mansdominerad utbildning och dito jobb, är att killar inte gör det. Jag kan inte minnas att jag hört något om det sedan typ 18-årsåldern när alla inte hade haft sex än. Och då var det typ ”om man sitter på handen först så känns det som om någon annan gör det” (nej, det gör det inte) och inte så mycket mer.

  Faktum är att jag knappt heller hört något om att byta tekniker och diskutera ens om partnersex. Definitivt inte på jobbet och knappt i privatlivet heller. Enda gången det händer är möjligen under Jag Har Aldrig på en fest eller så. Diskuteras detta mer mellan tjejer? Jag har lite fått det intrycket.

   
  • MarySaintMary

   22 september 2013 at 10:17

   Det är ju alltid vanskligt att svara på frågan ”gör tjejer så?” när man inte är alla tjejer, om du förstår mig. Min uppfattning är nej, det diskuteras inte speciellt mycket. Men det är säkert helt olika beroende på vilka kretsar man rör sig i. Själv diskuterar jag mest sex med killar.

    
 2. Lo

  22 september 2013 at 13:45

  När jag gick i mellanstadiet minns jag att det var vanligt att killarna pratade om porr och hur de brukade runka. Själv så minns jag att jag skämdes något enormt inför att någon skulle få reda på att jag tog på mig själv. Detta var inget som pratades om bland tjejerna alls och skulle ämnet komma upp blev det fort väldigt tyst tills någon tjej intygade att hon absolut inte gjorde detta varefter de andra snabbt hängde på. Kvinnlig

   
  • Lo

   22 september 2013 at 13:54

   Råkade posta innan jag var klar. Iaf. Kvinnlig onani var iaf betydligt mer tabubelagt än manlig. Såhär i vuxen ålder skryter inte män lika mycket om sin onani som när vi var yngre men manlig onani är mer underförståd som jag förstår det. Alla ”vet” att män runkar och få män skulle nog skämmas inför att erkänna det. Själv är nog den enda jag pratar om onani med mitt manliga ex och jag är snart 25 år. Så jag skulle nog vilja säga att det ligger något i att kvinnlig onani är mer skambelagd även om det kanske inte märks lika tydligt bland sexpositiva feminister.

    
  • MarySaintMary

   22 september 2013 at 21:07

   Vad det gäller barn/tonåringar så tror jag du har rätt.

   I övrigt, ja, det är ju svårt att säga för det beror ju helt på ens umgängeskrets. Jag har inte jättemånga jag känner att jag kan nämna egen onani med irl, men mina killkompisar har liksom inte heller det. På internet i den sfär jag hänger är det ju helt och hållet öppet.

    
 3. kajsalisasblogg

  25 september 2013 at 9:54

  Tack för intressanta länkar, Fanny kollar jag in ibland redan. Tyvärr är nog skamlighetsfaktorn lika hög hos bägge könen sen har vi ju tyvärr våra kära könsroller som lägger skamligheten på plats både för killar och tjejer.
  Det finns tyvärr någonting i det som upplevs som man är utstött oavsett kön. Kom att tänka på Woody Allens rätt ironiska kommentar.
  ”Det bästa med onani är att kramas efteråt”

   
 4. joakim

  30 oktober 2013 at 9:58

  jag trivs mest att onanera inför åskådare på sommar utomhus. annars inomhus så grannarser svindlande sköönt.visa mitt stånd.

   
  • MarySaintMary

   30 oktober 2013 at 14:12

   Det är väl trevligt, så länge alla inblandade samtycker. Annars skulle jag nog säga att du är lite ute på hal is.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: