RSS

När det inte är svart eller vitt

04 Mar

(Vill blogga, kommer aldrig igång, så nu tar jag bara upp en tråd och kör!)

Så, osynlig bisexualitet som Zettermark skriver om här.

Tänker på två saker om detta. Först: Att bisexuella är väldigt osynliga i media. Tänker på tv-serier och liknande nu för det är mest sån media jag konsumerar. Tv-serieskaparna har ju kommit på nu att de borde ha med någon icke-straight karaktär så ibland finns det någon homosexuell person med (halleluja!). Det visas då gärna genom antingen att hen hånglar med/stöter på nån av samma kön, eller beter sig stereotypt gay (vanligt om det handlar om män). Då ska man fatta att hen är homosexuell och så är saken ur världen. Alla andra personer antas naturligtvis vara strejta. Men även när någon uppenbarligen uttrycker attraktion för personer av båda könen så är det väldigt sällan bisexualitet antas. Det kan istället vara en experimentell fas, som Samantha i Sex and the City som kallar sig ”trisexual – I’ll try anything once”. Eller så har personen ”blivit homosexuell”, som Willow i Buffy the Vampire Slayer blir när hon träffar Tara – trots att hon har haft ett långt förhållande med en kille innan.

Då och då dyker det upp karaktärer som är öppet bi, som Captain Jack Harkness i Doctor Who och spinoffen Torchwood. Då handlar det istället om att flirta med allt som rör sig. Snäppet bättre förstås, men ändå en trist klyscha, även om jag älskar, ÄLSKAR, Captain Jack. Jag misstänker att den tropen är vanligare som kvinna, även om jag inte sett den så mycket.

Men bisexualiteten är också osynlig irl. Här tänker jag att det handlar mycket om heteronorm och rädsla för homofobi. Jag har flera vänner som är bisexuella, men som inte är det öppet. Kanske lever de med en partner av motsatt kön, eller så väljer de att strategiskt inte berätta om de samkönade partners de har. Livet blir ju liksom så mycket lättare då. Och alla antar att man är hetero och så behöver man inte utsättas för en massa skit från omgivningen. Praktiskt, även om man måste trycka ner en del av sig själv.

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på 04 mars 2014 i Allmänt, Politik

 

Etiketter: , ,

3 svar till “När det inte är svart eller vitt

 1. Apoidea Theorem (Bisatser)

  05 mars 2014 at 9:16

  Det där har jag också reagerat på – i synnerhet Willow, som ju uppenbarligen var ordentligt kär i Oz och sedan lika mycket i Tara. Möjligen kan en se det som ett exempel på att hon drabbats av den kultur som säger att det är ”antingen eller” och inte själv ens tänker tanken på bisexualitet – men om den tolkningen stämmer så är det fortfarande märkligt att ingen annan (Giles, t.ex.) tänker den tanken.

  Jag kan dock på rak arm komma på två TV-serier där bisexualitet förekommit och varit uttalad. Den ena är, förvånansvärt nog, Desperate Housewives. Under en säsong flyttar en f.d. stripdansös in hos en av de andra kvinnorna och visar sig vara lesbisk. Den kvinna hon bor hos blir kär i henne och inser därmed att hon är bi. De flyttar till Paris tillsammans, så de syns inte i bild särskilt mycket efter det, men det är ändå förvånansvärt öppet visat för att vara den sortens serie.

  Den andra är Bones. En av huvudpersonerna har under seriens gång relationer med både män och kvinnor. Den ende som höjer på ögonbrynen är FBI-agenten som står för det konservativa samhället, han tycker sig vara frisinnad och inte det minsta homofobisk men han utgår från att alla är straighta tills motsatsen har bevisats, och det tar honom en bra stund innan han kan fatta vad det är Angela säger… Jag försökte hitta en länk till det samtalet på Youtube men det var tydligen bara jag som tyckte den scenen var så rolig.

   
  • MarySaintMary

   05 mars 2014 at 16:52

   Jag kom på efter att jag skrivit inlägget också att även om personer är uppenbart bi så sägs ALDRIG ordet bisexuell. T ex i Torchwood, Jack Harkness är tydligt bi, men det sägs aldrig, istället pratas det hela tiden om att han ”ligger med alla som är snygga”, ”är en modern man” och liknande. Så det är ju bra med de serierna du pratar om (har inte sett Bones, och inte den säsongen av DH).

    
 2. Apoidea Theorem (Bisatser)

  07 mars 2014 at 11:31

  Jag tror inte ordet ”bi” nämndes alls i DH (och är inte tillräckligt intresserad av serien för att se om den). Men karaktären hade tidigare enbart haft relationer med män innan hon blev ihop med Julie Benz (Darla från Buffy, har glömt vad hennes karaktär hette i DH).

  Angela var dock väldigt tydlig med att hon var bi. Hon får också lov att vara en mycket sexuellt aktiv kvinna utan att drabbas av någon som helst slutshaming (utom att psykologen får för sig att hon använder sex istället för en djupare relation, vilket han efter ett tag får backa om och be om ursäkt för, OJMR). Bones är ännu ett exempel på att serier som är avsedda att vara lätt underhållning kan vara bättre på att hantera frågor som ur konservativ synvinkel är kontroversiella än vad serier som ska vara ”djupare” är.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: