RSS

Höginkomsttagare är ett folk och dom bor i ett främmande land

29 Mar

Det verkar som att killen på Vision lagt ner sin idé om att ”leva” på en kvinnolön i en månad och twittra om det, på grund av den massiva kritiken. Det var lite synd. Jag var genuint intresserad av att se hur han tänkte kring ekonomi, könsperspektivet åsido. Det är faktiskt väldigt intressant när jag tänker efter. Jag vet ju hur jag tänker, men hur tänker en person som har 30000 i månaden? En som har 60000?

Själv har jag ju fullt tillräckligt nuförtiden, men det sitter ju ändå i sedan tiden jag levde på aktivitetsstöd och min dåvarande sambo på studiebidraget. Inte studielån. Bidraget, det man får på gymnasiet. Jag tror vi hade en inkomst på 4000 ett tag. Då fick vi visserligen halva den mycket låga hyran betald, och maten var billigare, men ändå. Då jag handlade alla kläder på second hand eller sydde av gamla hittade/fådda/second hand-köpta tyger. Då vi hade så liten lägenhet att vi ändå inte hade plats för några prylar. Då vi bara åt bönor, linser och rotfrukter och handlade på Lidl. Då vi, när spisen gick sönder, inte hade råd att köpa och installera en ny utan levde utan ugn och med strömförande kokplattor i något år. (Vi bodde i en bostadsrätt som Benjamins mamma köpte för ~40000 och lät oss bo i. Det låter ju som en saga nuförtiden, inser jag när jag tänker på det.)

Det sätter sina spår. Jag lever ju på det tredubbla nu, men ändå sitter det i bakhuvudet: ja, sallad är gott, men du blir inte mätt på det. Quorn är fortfarande lyx, linser och bönor är lika näringsriktigt och väldigt mycket billigare. Juice? Gott, men kranvatten släcker också törsten. Mikron går sönder. Nog finns det väl någon som har en gammal som bara står och skräpar som jag kan få gratis? Det är nog bra egentligen. Jag vill absolut inte uppmuntra konsumtionshets. Och hade jag inte brytt mig alls så är det ett krasst faktum att jag inte hade gått runt på min lön.

Hur tänker en höginkomsttagare? Alltså på riktigt, jag skulle vilja veta! ”Åh vad sugen jag är på avokado! Jag tar ätmogna, så slipper jag vänta!”? Går man till vilken restaurang som helst bara för att man tycker det verkar trevligt där, utan någon som helst tanke på priset? Köper en ny mobil när skärmen fått en spricka? Ger en hundralapp till en tiggare för att man inte har växel? Tar taxi till grannkommunen när bussarna inte går, för att man vill träffa en kompis? Allt detta är saker jag inbillar mig att jag skulle göra om jag var rik. Men när jag hade 6000 i månaden så tänkte jag nog också att jag skulle göra allt detta (inte taxin kanske) när jag fick en riktig lön, som jag har nu. Man vänjer sig så lätt. Men fortfarande det där massiva dåliga samvetet när jag köper nåt dyrt. Även om det är mat. Även om det är mediciner. En ekonomi utan dåligt samvete, kommer jag någonsin uppnå det?

 
5 kommentarer

Publicerat av på 29 mars 2014 i Politik

 

Etiketter: , ,

5 svar till “Höginkomsttagare är ett folk och dom bor i ett främmande land

 1. Moa

  02 april 2014 at 22:38

  Jag tjänar nu precis över 30-strecket och när jag läser din lista så… ja, det är väl ungefär så jag gör. Tittar sällan på prislappen när jag går på restaurang (och bara det – NÄR jag går, inte OM jag går), kollar absolut priser i mataffären men köper KRAV-märkt och/eller ekologiskt oavsett om det kostar 100 kr mer per kilo, tagit taxi ett par gånger det senaste halvåret bara för att jag försovit mig/inte orkat ta bussen/whatever. Jag har till och med köpt avokado som jag INTE ÄTIT UPP. :o

  Innan jag började plugga fick jag ut 8000 efter skatt, och när jag började plugga fick jag ut mellan 8200 och 8700 har jag för mig. Förstod inte de som hade ont om pengar. ;) Jag är fortfarande ganska ekonomisk och har i snitt sparat 4000 i månaden sedan jag började jobba (ingångslön på 24′). Men inställningen till pengar är verkligen helt förändrad, oroar mig väldigt sällan för om jag har pengar på kontot eller inte.

  Har jag inte pengar på ena kontot så har jag på andra…

   
  • MarySaintMary

   03 april 2014 at 6:58

   Fan vad skönt det låter! Jag är ju också väldigt ekonomisk av mig, men jag känner liksom att det sitter i ryggraden nu med den där försiktigheten och prisjämförandet så om jag skulle tjäna som du så skulle jag fortsätta så? Men jag vet inte. Och jag kommer ju aldrig tjäna så, om jag inte skolar om mig (ingångslön på 19000).

    
 2. Moa

  03 april 2014 at 17:29

  Jag har funderat en del på det där med ”ekonomiskhet” och förhållande till pengar. Jag tog ett aktivt beslut när jag fick min första stora lön (den på 24) att jag skulle få täta vissa specifika hål samt leva lite loppan de första tre månaderna, men sedan skulle jag klara att leva på studiemedelsnivå +2000, resten skulle sparas. Det där +2000 har kanske utökats till +5000 vid det här laget :p men nu vid löneökningar/oväntade inkomster så går allt överskott till sparande.

  Det innebär ju att jag kan paradoxalt nog gnälla på att jag inte har råd att gå på bio eller whatever, om pengarna på kontot börjar tryta, men jag har en heeeelt annan grundtrygghet i att om pengarna faktiskt skulle ta slut på lönekontot pga oväntade utgifter så klarar jag mig ändå. Jag har andra konton. Jag skulle kunna gå och impulsköpa en hyfsat ok begagnad bil kontant och det skulle inte påverka min vardagsekonomi.

  Min nästan-sambo tjänar bara ett par tusen mindre än mig, men han är dålig på att spara. :p Vilket gör att han inte har samma grundtrygghet, tar hans pengar slut så är de faktiskt slut. Efter att ha jobbat för slavlöner och sedan pluggat känner jag att jag inte orkar leva så, jag vill ha en rejäl buffert på banken. Frihet från stress och ångest!

  Min poäng med denna novel (sorry!) är att jag skulle gissa att du skulle hamna mer åt mitt håll på skalan. Har man levt med dåligt med pengar ett tag så känns det ok att leva på lite pengar, och den uppoffringen får man igen tusenfalt i och med friheten från oron! :)

  Nu när jag skrivit en uppsats läste jag lite bakåt i din blogg och du har ju skrivit värsta intressanta inläggen om Eddings! Jag har precis samma Eddings-bakgrund som du och läste om böckerna för bara några år sedan och… blev både glad och beklämd. De är bra-dåliga. Hat-kärlek.

  Och så har du massa intressanta taggar i sidebar:en (Harry Potter! Fantasy! Feminism! SKUNK ANANSIE OMG FLASHBACKS), så nu måste jag gå läsa kthxbai.

   
  • MarySaintMary

   03 april 2014 at 19:17

   Skriv på bara, jätteroligt att få kommentarer! Jag är nog redan lite som du. Sparar rätt hårt (har alltid gjort) och har också en rejäl buffert på ett annat konto (som är tänkt att gå till kontantinsats på en lägenhet). Och gnäller om att jag inte har råd att äta ute trots att mina vänner har mycket mindre pengar, och känner mig sinnessjukt medelklass-i-lands-privilegierad. Vi verkar ganska lika på den fronten.

   Och jättekul att du gillar ämnena jag skriver om! Jag kommer förhoppningsvis skriva mer om Eddings väldigt snart.

    
 3. M

  30 september 2015 at 22:14

  Alltså, åh. Jag hade slarvat bort din blogg och var lite irriterad över det, men så lyckades jag hitta den via någon sparad länk någonstans (magi!) och blev glad. Jag kommer fortfarande ihåg det här inlägget! :D

  /Moa

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: