RSS

Teckenspråks-FAQ

Som tolkstuderande får jag och mina vänner ganska ofta frågor om teckenspråk, dövhet och dövblindhet. Det är kul! Men läs gärna det här innan du börjar fråga.

Är teckenspråket internationellt?
Nej, alla länder har sitt eget teckenspråk.

Jaha, men vad synd! Det vore ju jättebra om alla länder kunde ha samma!
Ja, visst, men det vore ju jättebra om alla länder hade samma talspråk också, men så är det ju inte, av samma självklara anledning.

Är det inte svårt med teckenspråk?!
Jo, ungefär lika svårt som vilket annat språk som helst.

Hur många tecken finns det?
Ingen aning, hur många ord finns det i svenskan?

Va?! Måste ni gå FEM år för att bli teckenspråkstolkar?!
Ja, och nej. Utbildningen i Sverige ligger generellt på 4 år. 2 år för att lära sig språket och 2 år för att lära sig tolka. (Om du någonsin har funderat över hur simultantolkning fungerar förstår du säkert varför det behövs.) Kan en språket sedan tidigare (till exempel genom döva föräldrar) behöver en inte alltid gå alla åren, det kanske räcker med de två sista, yrkesförberedande åren. Anledningen till att vissa går fem år är att det ibland tar längre än två år att lära sig teckenspråket. Då kan en få gå ett extra år.

Varför gör ni så konstiga miner när ni tecknar?
För att mimik har en grammatisk funktion i teckenspråket.

Är det inte synd om de stackars handikappade dövstumma som inte kan höra?
Ordet dövstum avskaffades på femtiotalet, det heter döv och inget annat. Generellt ser inte barndomsdöva sig själva som handikappade, snarare som en språklig och kulturell minoritet.

Varför skriver döva så konstigt?
Därför att svenska inte är deras modersmål. Teckenspråket har en annan grammatik och en annan syntax än svenska, eftersom det är ett helt eget språk. Så helt enkelt av samma anledning som att du inte skriver perfekt engelska. (Skriver du perfekt engelska? Många döva skriver perfekt svenska också.)

Men dövblinda då? Hur kan de kommunicera?
Enligt den nordiska definitionen innebär ”dövblind” att en person har en kombinerad grav syn- och hörselskada. Vissa dövblinda kan alltså både se och höra, medan andra är helt döva och helt blinda. Olika metoder är till exempel vanligt teckenspråk fast på närmre håll (för dem som har synrester) och tydligt tal (för dem som hör lite). Men de flesta tänker säkert på taktilt teckenspråk. Det fungerar som vanligt teckenspråk, med vissa modifieringar, fast den dövblinda lägger sin hand ovanpå tolkens hand och avläser med känseln istället för med ögonen.

Läs mer om teckenspråk och döva på SDR:s hemsida.

 

10 svar till “Teckenspråks-FAQ

 1. Sara

  05 juni 2009 at 19:58

  You go girl! Skitbra bloggat! Hoppas många läser den.

   
  • MarySaintMary

   06 juni 2009 at 18:56

   Tack :)

    
 2. Adam Eltér

  13 augusti 2009 at 2:22

  Intressant FAQ! Men jag undrar fortfarande hur dövblinda kan lära sig teckenspråket? De som föddes dövblinda kan väl inte förstå hur världen ser ut (eller är, rättare sagt), så hur kan de då lära sig ett teckenspråk?

   
  • MarySaintMary

   13 augusti 2009 at 11:49

   Kul att du gillade den!

   ”Personer med dövblindhet”, som det egentligen heter, är en väldigt spretig grupp. Vissa hör lite, vissa ser lite, de flesta har förlorat ett eller båda sinnena senare i livet och har alltså lärt sig att antingen tala eller teckna först, innan de blir helt dövblinda. Gruppen ”dövblindfödda” är inte speciellt stor, och många av dem som är födda helt dövblinda har även andra funktionhinder, till exempel utvecklingsstörning, som gör att de har svårare att tillgodogöra sig språk.

   Men det finns en liten grupp dövblindfödda som är helt normalbegåvade och lär sig (taktilt) teckenspråk när de är små precis som vanliga barn lär sig. Fast det tar oftast lite längre tid för dövblinda. De använder känseln för allt som vi använder hörseln och synen till. Man kan ju känna hur ett bord, en blomma och en katt ”ser ut”, exempelvis. Helen Keller är väl det mest kända exemplet på framgångsrika dövblindfödda (=förlorade hörsel och syn innan hon lärt sig ett språk).

    
 3. simon bejvall

  31 december 2009 at 0:24

  hejsan :)
  förstår precis vad du säger på din blogg :)
  hehe med tsp :)
  jag själv håller på lär mej tsp för det är så coolt språk och så grymt smidigt :)
  skulle vara skoj ha kontakt med folk som kan teckenspråk :=) just nu så sitter jag på vv ”västanvik folkhögskola och pluggar teckenspråk =)

   
  • MarySaintMary

   31 december 2009 at 13:13

   Vad bra :) Håller med om att teckenspråk är smidigt. Perfekt på konserter och andra högljudda miljöer. På Västanvik har jag bara varit och hälsat på dock. Vilken nivå läser du på?

    
 4. Ellen

  02 mars 2012 at 18:21

  Hej! Läst lite på din blogg nu och eftersom jag själv kan teckenspråk (dock ej tolk) känner jag sååå igen mig i frågorna här ovanför Det är mer regel än undantag att folk tror att tsp är internationellt, jisses man blir så trött på den frågan!!!!

  Kram på dig

  en teckenspråkig göteborgare

   
 5. Angelica

  19 oktober 2012 at 3:26

  Kul att du är teckenspråkstolk! Var utbildade du dig till det? Jag gick några kurser i TSS utanför Umeå när jag var liten. Kommer inte ihåg vad skolan hette, ströms… någonting? De tillhandahöll iaf gratis kurser i TSS för hörselskadade och eftersom min mamma och morfar (innan jag själv fick en hörselskade) var/är hörselskadade åkte vi och min syster dit på kurser då och då. När jag var yngre, innan jag själv blev hörselskadad ville jag faktiskt bli teckenspråkstolk. Nu går det ju av förklarliga skäl inte längre och så har jag ändrat livsmål under årens lopp men blir alltid lite glad när jag läser om någon annan som valt den karriären eftersom det faktiskt under en period i mitt liv var vad jag ville utbilda mig till. Den senaste kontakten jag hade med teckenspråk var teckenspråk som individuellt val under gymnasiet men det är tio år sedan och jag kommer knappt ihåg något av varken teckenspråk eller TSS idag. Otroligt tråkigt.

   
  • MarySaintMary

   19 oktober 2012 at 21:18

   Strömbäck, heter skolan som ligger utanför Umeå. Själv pluggade jag på Fellingsbro Folkhögskola i Örebro.

   Min pojkvän gick också på sådana teckenspråksläger eftersom han har en döv pappa, han gick i Leksand dock. Han pratar alltid varmt om den tiden :)

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: