RSS

Tim Canterbury in my heart forever a.k.a. varför svenska The Office inte funkar

20 Feb

Jag har nu sett båda avsnitten som sänts av den svenska varianten av The Office, alltså Kontoret. Solsidan har jag bara sett enstaka avsnitt och jag kunde hålla mig för skratt, om vi säger så. Så att Henrik Dorsin tog sin rollfigur Ove till Kontoret kändes olycksbådande, även om det är många från Grotesco, som jag älskar, inblandade i produktionen. Så det var med blandade förväntningar jag slog mig ner framför tv:n. För kanske, kanske skulle Grotescogänget kunna göra något kul av förutsättningarna, även om jag kände mig tveksam till hela castingen utom möjligen Sissela Benn (Terese), som ju är van vid att spela awkwarda Filippa Bark.

Och visst, den hade några poänger. Det som faktiskt var kul var när de hade kommit på egna idéer, som att hitta på en egen pinsam text till en låt och sjunga när någon fyller år, att Ove kopierar ipaden för att han inte fattar hur man skriver ut och…ja. Det var väl typ det. Och de fick till en riktigt jobbig stämning i slutet, det ger jag dem. Men, men, men, men…

…man får inte göra såhär mot Tim! Tim, underbara, underbara Tim i Martin Freemans version, charmiga, roliga, älskvärda Tim som är så söt och karismatisk och just insanely sweet och som man får lite hjärtklappning av när han tafatt stöter på Dawn och som behandlar kvinnor som människor även om han vill ligga med dem och som får alla (utom Gareth) att le precis hela tiden med sin humor och sin självironi och sina menande blickar och MY HEART, Y U BEAT SO FAST?

(Jag tror att det ska börja med ”I don’t talk about my lovelife…”)

Och jag menar att om man väljer Kim Sulocki till den här rollen, bara för att han är lite smålik utseendemässigt (?), trots att han gör den här rollen helt utan kemi, helt utan komisk tajming, helt utan inlevelse, helt utan CHARM och dessutom är han alldeles för jävla gammal och HUR ska de lyckas få in nån enda liten partikel av kemi mellan honom och Terese?!, då har man inte förstått grejen med The Office. Sorry. Dorsin kan vara hur enerverande som helst, likaså Björn Gustavsson, men det här kommer aldrig bli något som ens påminner om att påminna om genialiteten i originalet. Ni. Fattar. Ingenting.

Läs gärna även Sleepless fina inlägg om The Office.

”Another thing about The Office is that it’s not about what it seems to be about. It seems to be a show about an office, but it’s really about human nature. It seems to be a show about portraying really dislikable characters for the viewers to hate on, but you never really end up hating them. It seems to be a show about a horrible boss called David Brent, but it’s really about the romantic relationship between Tim and Dawn.”

 
3 kommentarer

Publicerat av på 20 februari 2012 i TV-serier

 

Etiketter: , ,

3 svar till “Tim Canterbury in my heart forever a.k.a. varför svenska The Office inte funkar

 1. patsy

  24 februari 2012 at 20:14

  Haha, nej. Kontoret var verkligen ingen höjdare. Förövrigt tycker jag du ska kolla på ”I Anneli” om du gillar Sissela Benn. (eller det asroliga barnsketchprogrammet Gabba Gabba)

   
  • MarySaintMary

   25 februari 2012 at 16:00

   Det är många som pratar om ”I Anneli”, så det borde jag nog!

    
 2. kajsalisasblogg

  25 februari 2012 at 19:47

  Det finns nog en annan förklaring. Hörde ett inslag på Bandit 106,3 för ett tag sedan. Magnus Betner som har ett eget inslag där, hade bjudit in en kompis som jobbade med TV produktion och nya programideer. Han berättade att den första frågan han fick, var i vilket land har det här gjort succe tidigare ? Nej för fan, kom inte med något nytt, mainstream skal det vara. Vi måste maxa tittarantalet. Istället för att släppa lös Dorsins kreativitet i Grotesco som går i en public servicekanal, vill man inte ta några risker, utan sätter ett färdigt The Officeplankat manuskript i näven på honom och försöker göra honom rolig. Gamla programideer som Nile City eller ännu äldre som Monthy Python som är accepterad humor idag skulle aldrig TV 4 vågat satsa på.
  Det finns fler äldre exempel. Magnus Härenstam som låg bakom en av TVs största dundersuccer Fem myror är fler än fyra elefanter fick leda ett frågeprogram. Kurtan hamnade i sin sista roll i Fångarna på fortet. Sven Melander som gjort en del kul saker både på film och i SVT fick prata om hästar.
  TV4 vänder sig till TV-zombies som inte skall oroas av att det flimmrar förbi något nytt på rutan. Det känns otryggt och kan i värsta fall kräva att tittarna måste använda hjärnan.
  In med fler bönder som söker fruar och så rör vi lite mer i kastrullerna så den grå massan blir nöjd.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: